Tuesday, 17 January 2012

Kek Chiffon Coklat




hehehhe.... today.... modified cikit.... kek coklat... nyum2....

Bahan2:

Bahan A:
  • 100gm coklat masakan + 1 sudu besar mentega (dicairkan mengikut boiling method)
  • 3 biji telur kuning
  • 25gm gula halus
  • 25ml minyak jagung
  • 50ml susu segar
  • 55gm tepung + 1/2 sudu besar baking powder
Bahan B:
  • 3 biji telur putih
  • 40gm gula halus
Cara2:
1. Bahan A : Cairkan coklat dgn mentega mengikut boiling method.
ketepikan dan sejukkan..

2. telur dan gula pukul sebati, masukkan susu, minyak jagung, tepung dan coklat yg dah dicairkan
dan diketepikan...

3. Bahan B pulak, masukkan gula dan telur sekali... pukul pada kelajuan tinggi...

4. Masukkan kedua2 adunan tadi dan kacau sebati.

5. sapukan mentega pada loyang, dan letakkan kertas minyak... bakar pada suhu 180 darjah 45minit-hingga masak.

6. Dah masak, sejukkan... dah sejuk boleh dpotong n hias dgn aising sugar, icing cream, coklat cip or coklat syrup... nyum2...


Selamat Mencube... ✿◕‿◕✿

















0 comments:

Post a Comment