mase untuk resepi makan tghhari....
Bahan2:
- Ikan tenggiri - 1 ekor (potong kecik2)
- kunyit idup - 2 biji (besar ibu jari)
- cili hijau - 5 ulas
- cili padi hijau - 12 ulas
- serai - 2 batang
- bawang merah - 4 ulas
- bawang putih - 4 ulas
- santan - 1 1/2 kotak kecik
- asam keping - 2 keping
- garam, gula & maggie cukup rasa - secukup rasa
- air dalam - 250ml, nak pekat or cair ikut citerase sendiri yer..
Cara2:
1. ikan tadi dah dpotong, diperap dengan garam...
2. kunyit, cili, bawang merah & putih ditumbuk....
3. santan, air, dan semua bahan yang ditumbuk, asam keping masukkan sekali...
4. dah menidih, masokkan ikan.....
5. masukkan garam, gula & serbuk maggie cukup rasa....
dan dah pun siap... dah boleh dihidangkan....
Selamat Mencube..... ✿◕‿◕✿
0 comments:
Post a Comment