hehhehe.... 2nd menu untuk makan tghhari... nyum....
Bahan2 :
- bawang besar - 1/2 ulas dpotong dadu
- bawang merah 6 ulas & bawang putih 5 ulas dtumbuk sampai lumat, kemudian 2 ulas bawang merah dpotong halus untuk menumis nanti...
- halia - besar ibu jari dptong halus dalam keadaan memanjang
- asam keping - 2 keping
- serbuka kari cap 888 - 2 sudu besar + 2 sudu besar serbuk kunyit
- serai - 1 batang
- cili kering yang dah dblend dan dimasak - 3 sudu besar
- santan 1/2 daripada kotak kecik...
- air..... mmm... ikut citerase sendiri yer... nak pekat boleh nak cair pun boleh... hehehe...
- garam, gula dan serbuk maggie cukup rasa, secukup rasa lidah masing2 yer... ^^
- tumis bawang besar, bawang merah, bawang putih, halia dan serai...
- serbuk kari + serbuk kunyit + asam keping dgaul dalam mangkuk kecik dgn kuantiti air yg sedikit... dah tumisan td wangi, baru masuk rempah2 kari tadi sampai pecah minyak....
- lepas tue letak sesudu besar serbuk cukup rasa maggie....
- dah pecah minyak, letak air.... mmm... kalau nak pekat sikit jer... kalau nak cair, bubuh bnyak sikit... tapi tadi letak dalam dua mangkuk besar air...
- dah mendidih dan direnehkan, barulah masuk ikan yg dh diperap tadi...
- barulah masuk santan...
- lepas tue baru masuk garam, gula & serbuk cukup rasa maggie.... ikut citerase lidah masing2 yer... heheh...
- dah masak ikan tadi, dan dah cukup rase, boleh la dihidangkan bersame2 dgn nasi... hehehe...
SELAMAT MENCUBE..... ✿◕‿◕✿
0 comments:
Post a Comment