Monday 16 January 2012

Ikan Tenggiri Masak Lemak Cili Api

mase untuk resepi makan tghhari....

Bahan2:
  • Ikan tenggiri - 1 ekor (potong kecik2)
  • kunyit idup - 2 biji (besar ibu jari)
  • cili hijau - 5 ulas
  • cili padi hijau - 12 ulas
  • serai - 2 batang
  • bawang merah - 4 ulas
  • bawang putih - 4 ulas
  • santan - 1 1/2 kotak kecik
  • asam keping - 2 keping
  • garam, gula & maggie cukup rasa - secukup rasa
  • air dalam - 250ml, nak pekat or cair ikut citerase sendiri yer..
Cara2:





1. ikan tadi dah dpotong, diperap dengan garam...

2. kunyit, cili, bawang merah & putih ditumbuk....

3. santan, air, dan semua bahan yang ditumbuk, asam keping masukkan sekali...

4. dah menidih, masokkan ikan.....
5. masukkan garam, gula & serbuk maggie cukup rasa.... 

dan dah pun siap... dah boleh dihidangkan.... 

Selamat Mencube..... ✿◕‿◕✿




0 comments:

Post a Comment