Sunday 15 January 2012

Ikan Bawal Masak Kari.....

hehhehe.... 2nd menu untuk makan tghhari... nyum.... 

Bahan2 :
  • 1 ekor ikan bawal yang dah dpotong kecik2 dan dperap bersama kunyit...










  • bawang besar - 1/2 ulas dpotong dadu
  • bawang merah 6 ulas & bawang putih 5 ulas dtumbuk sampai lumat, kemudian 2 ulas bawang merah dpotong halus untuk menumis nanti...
  • halia - besar ibu jari dptong halus dalam keadaan memanjang
  • asam keping - 2 keping
  • serbuka kari cap 888 - 2 sudu besar + 2 sudu besar serbuk kunyit
  • serai - 1 batang

  • cili kering yang dah dblend dan dimasak - 3 sudu besar
                 








                                                                                        

  • santan 1/2 daripada kotak kecik...












  • air..... mmm... ikut citerase sendiri yer... nak pekat boleh nak cair pun boleh... hehehe...
  • garam, gula dan serbuk maggie cukup rasa, secukup rasa lidah masing2 yer... ^^
Cara2 :

  • tumis bawang besar, bawang merah, bawang putih, halia dan serai...
  • serbuk kari + serbuk kunyit + asam keping dgaul dalam mangkuk kecik dgn kuantiti air yg sedikit... dah tumisan td wangi, baru masuk rempah2 kari tadi sampai pecah minyak.... 
  • lepas tue letak sesudu besar serbuk cukup rasa maggie....



  • dah pecah minyak, letak air.... mmm... kalau nak pekat sikit jer... kalau nak cair, bubuh bnyak sikit... tapi tadi letak dalam dua mangkuk besar air...









  • dah mendidih dan direnehkan, barulah masuk ikan yg dh diperap tadi...









  • barulah masuk santan... 













  • lepas tue baru masuk garam, gula & serbuk cukup rasa maggie.... ikut citerase lidah masing2 yer... heheh...











  • dah masak ikan tadi, dan dah cukup rase, boleh la dihidangkan bersame2 dgn nasi... hehehe... 











SELAMAT MENCUBE..... ✿◕‿◕✿

0 comments:

Post a Comment