Thursday 19 January 2012

♥Chicken Pie♥

hehehhe.... new resepi.... daripada dbiar doh puff tue, baik shaa buat pie...
btol x??? ✿◕‿◕✿

Bahan2:
 Puff Pastry (2 paket) boleh                                           1/2 tin prego keju
beli kat kedai bahan2 kek /                                            3 sudu besar- jagung tin & kacang pea
sape2 org kuching bole pegi 
boulevard... (nie, shaa malas nak
buat doh, so main beli jer la..)      


4 helai cheese/ cheddar cheese                                       1 biji telur untuk sapuan doh 
(dipotong kecik)


1/2 dada ayam dipotong
1 sudu besar - cinnamon sugar powder
1 sudu besar - ginger powder
1/2 bawang besar dipotong dadu
1 biji kentang dipotong dadu
1 sudu besar tepung jagung
garam, gula & serbuk maggie cukup rasa sebagai penambah rase
mentega - sebagai sapuan loyang & untuk menumis



Cara2:
* panaskan oven dalam suhu 200 darjah 
* doh pastry tadi kan kecik, so shaa susun cantik and rapat2... before tue, sapukan telur (jadi mcm gam) supaya die melekat dengan doh yang lain...
-mula2 sapukan mentega pada loyang
-sapukan telur depan dan belakang doh pastry (sebab segiempat)
-dah selesai susun, sejukkan dalam peti sejuk dalam 30 minit... (bagi doh tue dah sekata dan melekat)

*tengah tggu doh tue, jom buat inti nye.......

1. Tumis bawang & kentang hingga wangi...
2. masukkan ayam dan tumis hingga masak...dan sedikit garam , cinnamon & ginger
3. masukkan tepung jagung ( buat jadi likat sikit)
4. masukkan kacang pea, jagung dan prego keju....
5. dah nak hampir masak, masukkan gula dan maggie cukup rasa
6. dah masak, tutup api masukkan keju....


hasilnye....

cucuk2 dengan garfu yer, bagi pengudaraan.. x lah padat sngat yer...

masukkan inti....

dah tue, tutup balik.... yg tepi2 tue jgn dipotong... boleh buat tutup pie kte yer...

masak dalam 20 minit.... hingga kekuning.....
nyum2....

dah sejuk sikit, boleh la potong, n dihidangkan.... 

Selamat Mencube... ✿◕‿◕✿












0 comments:

Post a Comment