Sunday 5 February 2012

Sup Ekor & Meat Ball Dpagi Maulidur Rasul... ^^

nyum3..... sup ekor & meat ball.... hehehhe... kalau rebus mee hoon dan sayu2 dah jadi bakso nie....




Bahan2 :
  • 1 kg ekor lembu dah dpotong
  • 1 paket meat ball
  • 5 ulas bawang putih ( dtumbuk lumat)
  • 2 inci halia (ditumbuk lumat)
  • 2 inci kulit kayu manis ( patah dua)
  • rempah ( pelaga, bunga lawang, cengkih) : sedikit jer ngam2 untuk masak sup yer....
  • garam, lada dan maggie cukup rase.
  • air secukup nyer....
Cara2 :
  1. Rebus ekor lembu sampai daging nyer empuk...tambahkan air lebih sikit supaya daging kite tue masak dan x liat.... 
  2. masukkan meat ball dan rebus sampai meat ball masak...kalau air tue sikit sangat boleh tambahkan yer...
  3. di kuali lain ( bawang halia dan rempah2 tadi ditumis)
  4. dah meat ball dan ekor lembu tadi masak kire dagingnyer empuk, masukk bahan tumisan kiter dalam rebusan daging....
  5. masukkan lada, garam dan maggie cukup rase....
nak letak kentang pun boleh, brokoli pun boleh.... hehehe... ikut citerase sendiri yer.... ❀◕‿◕❀

hehehhe... dah masak boleh dihidangkan.... boleh dihidangkan dengan mee hoon / mee kuning... nak rebus sayur2 nak jadikan mee bakso pun bole... hehehhe...

Selamat Mencube.... ❀◕‿◕❀




0 comments:

Post a Comment